Landelijke Roofvogeldag in Meppel, 27 februari 2016

De traditie van de roofvogeldag krijgt op 27 februari voor de 22ste keer vorm, en wel op de vaste locatie: Stadsschouwburg Ogterop, Zuideinde 70, op loopafstand van Station Meppel. Het voorjaar is aanstaande, maar eerst nog even genieten van al het roofvogelwerk dat op zoveel verschillende fronten plaatsvindt.

De dag begint om 9.30 uur met koffie. Bij de ingang zijn lunchbonnen te koop, en wordt nadere informatie gegeven. De eerste Takkeling van 2016 valt niet op tijd (lees: vóór de Landelijke Dag) op jullie deurmat omdat Rob weer zo nodig naar Afrika moet.

Het programma ziet er als volgt uit:

9.30  

Ontvangst met koffie, informatie en lunchbonnen bij de ingang

10.00 Welkomstwoord porn cartoon van Jan van Dijk, onze nieuwe voorzitter
10.10 Voedselkeus van Bruine Kiekendieven in de jongentijd, vastgesteld met cameraval, door Lydia Barkema
10.30 Witte, donkere en ‘normale’ Buizerds: welke voordelen kleven er aan een kleurtje, een onderzoek met behulp van zenders, Fries-Drentse Buizerds, en het grote publiek, door Elena Kappers (Universiteit Groningen)
10.50 Rob Bos filmde in Spanje, het roofvogelparadijs van Europa; hier een proeve van gieren en arenden
11.25 De datingvolière voor Monniksgieren: over het Europese fokprogramma voor de Aegypius monarchus, door José Kok
11.50   Drie maal 5 minuten: korte impressies van veldwerk (Marieke Berkvens over wespen, Rob Bijlsma over veeruitstoot, Johan Bos over ringen in braakballen)
12:05 Theo celebrity news van Lent bejubelt in een video het nieuwe vogelen, maar met een kanttekening…

 Lunchpauze, met boeken, kraampjes, veel mensen, papperlepap… Let op: de T-shirts gaan in de uitverkoop.

13.30 Martijn gay anime de Jonge over een gierenproject in oostelijk Gambia, met mooie platen
14.00 Hoe is de taakverdeling tussen man en vrouw op buizerdnesten, gebaseerd op systematische inkijk via camera’s, door Valentijn van Bergen en René Riem Vis
14.30 Korte pauze
15.00 Drie celebrity nudes seizoenen (zender)onderzoek aan wespen en wespendieven in Limburg en Noord-Brabant samengevat, door Jan van Diermen
16.00    Sluiting, gelegenheid tot napraten tot 16.30 uur

 

Net als in eerdere jaren is de Landelijke Dag ook bedoeld als één-op-één ontmoetingspunt. Wie vragen heeft, of iets heeft uit te zoeken (prooien, ruiveren, veldwerk), kan hier in het wild Jan van Dijk (voorzitter), Hanneke Sevink (boomvalken), Peter van Geneijgen (slechtvalk) of Rob Bijlsma aanschieten. Of wie je maar wilt… Schiet ons vooral ook aan als je denkt een verhaal te hebben voor de volgende Landelijke Dag, ook als het een anekdote is (we willen de 5-minuten brokjes uitbreiden).